Sosyal Medya

Güncel

İnterpol GBT’si FET֒ye kapalı

İnterpol, 15 Temmuz sonrası binlerce kaçak FET֒cünün ismini bildiren Türkiye’yi veri tabanından çıkardı. Karara gerekçe olarak Türkiye’nin kısa sürede sisteme 60 bin kişilik aranan şahış yüklemesi gösterildi. Ankara’nın girişimlerine rağmen yaklaşık bir yıldır veri tabanı kullanılamayınca paralelciler rahatlıkla ülke ülke gezebildi.



Uluslararası Kriminal Polis TeÅŸkilatı’nın (Ä°nterpo), 15 Temmuz kanlı kalkışması sonrası Türkiye’nin aranan ÅŸahışlar veri tabanına giriÅŸ yetkisini askıya aldığı ortaya çıktı. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Emniyet darbe giriÅŸiminden sonra kaçak 60 bin kaçak FETÖ’cü için Ä°nterpol’e bildirim yaptı. Ancak Ä°nterpol sayının fazla olması gerekçesiyle ‘güven sorunu’ olduÄŸunu belirterek, Türkiye’yi askıya aldı. Böylece FETÖ firarileri baÅŸta Avrupa ve ABD olamk üzere bir çok ülkede rahatlıkla gezebildi. Çünkü paralel yapı mensubu yakalanmadan yurtdışına kaçtığında mevcut pasaportuyla gezebiliyor çünkü sistemde isminin üzerine bir tahdit gözükmüyor.

Ãœlkelerin aradıkları ÅŸahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, Ä°nterpol GBT’si olarak da biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarasını dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda Ä°nterpol harekete geçiyor ve kaçak ÅŸahıslar için gözetim iÅŸlemi yapılıyor. Ancak Ä°nterpol’ün bu kararı FETÖ’cülerin bu veri tabanına girmesini engelledi. Türkiye yaklaşık bir yıldır Uluslararası Kriminal Polis TeÅŸkilatı’nın kararını deÄŸiÅŸtirmesi için giriÅŸimlerini sürdürüyor. Ä°simlerin rastgele belirlenmediÄŸi, FETÖ’den aranan binlerce kiÅŸiyle ilgili adli soruÅŸturmalar yapıldığı Ä°nterpol Genel SekreterliÄŸi ile paylaşıldı. Bu isimlerin yıllardır süren hukuki soruÅŸturmalar sonucunda tespit edildiÄŸinin belirtildiÄŸi öğrenildi. Ä°nterpolün bu yaklaşımı farklı ülkelere kaçan FETÖ’cülerin Türkiye’ye iade edilme endiÅŸesi yaÅŸamadan, mevcut pasaportları ile seyahat etmesine olanak tanıyor.

Aralarında FETÖ’cü savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Celal Kara’nın da olduÄŸu yargı mensubu, NATO’da görevli asker, gazeteci, polis, bürokrat gibi çok sayıda örgüt üyesi baÅŸta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde rahatlıkla yaÅŸamını sürdürüyor. Bir çok FETÖ üyesinin de iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸu ve taleplerinin kabul gördüğü biliniyor. Firari FETÖ’cülerin Türkiye’den kaçmak için insan kaçakçılığı yapan çetelerle anlaÅŸtığı ve farklı yollardan ülkeden çıkmak için çabaladığı da ortaya çıkmıştı. Tüm bu tabloda Ä°nterpol’ün kararı da FETÖ’nün firarileri için tam da istedikleri imkanı saÄŸlamış oldu.

kaynak: KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.